Publikacje

Publikacja

Produkty regionalne MD


Publikacja odnosi się do zakończonego sukcesem procesu rejestracji produktów regionalnych w Mołdawii. W ramach projektu FPR zarejestrowała, wraz z mołdawskimi partnerami, pierwsze mołdawskie produkty regionalne inne niż wino. Projekt był wspierany przez Polską Pomoc Rozwojową 2015. Autorzy: Wojciech Szpociński (FPR),...

E-book

Produkty regionalne: doświadczenia V4 dla Gruzji i Mołdawii


Najciekawsze doświadczenia krajów Grupy Wyszehradzkiej w promocji i rejestracji produktów regionalnych to temat publikacji EU Protected Food Schemes z udziałem autorów: Aleksandry Piaseckiej, Agaty Koziej, Wojciecha Szpocińskiego i Sylwii Szparkowskiej z FPR oraz Jacka Kamińskiego z Grupy Projektowej +48. Zapraszamy do...

Tunezja

Fundusz Lokalny w Kairouan


Przedstawiciele naszej Fundacji oraz współpracującej z name Fundacji Pressclub wchodzą w skład zarządu KAIROUAN COMMUNITY FOUNDATION – pierwszej instytucji prawa tunezyjskiego, która skupia przedstawicieli samorządu, organizacji pozarządowych i lokalnych przedsiębiorców. Celem powołania Funduszu jest...

Ukraina

Black sea development network


Współpraca na rzecz rozwoju, wspieranie organizacji pozarządowych oraz wyposażenie liderów NGO w umiejętności, które pozwolą im skutecznie ubiegać się o środki na działalność swoich organizacji – to główny cel projektu wdrażanego przez ukraińska organizację Top-Kaja. Fundacja Polityki...

Dobre zarządzanie gminą

Władza lokalna na rzecz lokalnej gospodarki. [film]


Film: Dobre zarządzanie gminą, jako sposób na wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Transfer polskich dobrych praktyk na...

Produkty regionalne

Community Kitchen w Palance – wspólna przestrzeń robocza dla lokalnych producentów


autor: Tomasz Frączkiewicz


 Ogólnodostępna kuchnia, wybudowana i wyposażona z myślą o lokalnych producentach, została uroczyście otwarta w siedzibie organizacji Casa Părintească w Palance (region Calarasi) podczas finałowego wydarzenia w ramach projektu Mołdawskie Szlaki Kulinarne: mikroinfrastruktura, promocja, rejestracja, realizowanego w ramach programu Polska Pomoc Rozwojowa 2016 przez Fundację Polityki Rozwojowej.

W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Ambasady RP w Kiszyniowie, władz lokalnych, organizacji pozarządowych, branży turystycznej, dziennikarze,a także mieszkańcy Palanki i okolic.

Zaproszeni goście mieli okazję obejrzeć nowo wykończoną kuchnię oraz obejrzeć prezentację FPR na temat przebiegu i rezultatów projektu oraz perspektyw dalszej współpracy w Palance w przyszłym roku. Wydarzeniu towarzyszył jarmark świąteczny skupiający lokalnych producentów i wytwórców. Można było spróbować i kupić przetwory z owoców i warzyw (jak np. adżika, konfitura z róży), w tym również produkty pod wspólną marką Palanca Delights, wykonane przez producentki z Palanki, zaangażowane w działanie degustacyjnej trasie rowerowej. 

Community Kitchen oznacza kreatywną przestrzeń roboczą, która powstała na rzecz lokalnych producentów zrzeszonych w sieci producenckiej, zawiązanej w ramach projektu. Ich produkty – przetwory z warzyw i owoców oraz destylaty owocowe, powstające wyłącznie z pozyskiwanych lokalnie surowców – nabyć można w siedzibie Casa Părintească. Wcześniej jednak można ich spróbować, pokonując na rowerze otwarty w ramach tegorocznego projektu kulinarny szlak turystyczny. Każdy, kto wypożyczy rower w Casa Părintească, otrzymuje voucher na degustację produktów oferowanych w gospodarstwach znajdujących się na trasie szlaku.

Efekt tegorocznych działań w Palance jest wynikiem wspólnej pracy zespołu FPR oraz partnerów mołdawskich: Ecological Movement of Moldova,  Casa Părintească, a także Lokalnej Grupy Działania „Vistula Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję” ze Stolna.

Zachęcamy do zapoznania się z informacjami o projekcie i przebiegiem poszczególnych działań oraz materiałem zdjęciowym:

www.codrute.org

https://www.facebook.com/moldavian.culinary.routes/