Publikacje

Publikacja

Produkty regionalne MD


Publikacja odnosi się do zakończonego sukcesem procesu rejestracji produktów regionalnych w Mołdawii. W ramach projektu FPR zarejestrowała, wraz z mołdawskimi partnerami, pierwsze mołdawskie produkty regionalne inne niż wino. Projekt był wspierany przez Polską Pomoc Rozwojową 2015. Autorzy: Wojciech Szpociński (FPR),...

E-book

Produkty regionalne: doświadczenia V4 dla Gruzji i Mołdawii


Najciekawsze doświadczenia krajów Grupy Wyszehradzkiej w promocji i rejestracji produktów regionalnych to temat publikacji EU Protected Food Schemes z udziałem autorów: Aleksandry Piaseckiej, Agaty Koziej, Wojciecha Szpocińskiego i Sylwii Szparkowskiej z FPR oraz Jacka Kamińskiego z Grupy Projektowej +48. Zapraszamy do...

Tunezja

Fundusz Lokalny w Kairouan


Przedstawiciele naszej Fundacji oraz współpracującej z name Fundacji Pressclub wchodzą w skład zarządu KAIROUAN COMMUNITY FOUNDATION – pierwszej instytucji prawa tunezyjskiego, która skupia przedstawicieli samorządu, organizacji pozarządowych i lokalnych przedsiębiorców. Celem powołania Funduszu jest...

Ukraina

Black sea development network


Współpraca na rzecz rozwoju, wspieranie organizacji pozarządowych oraz wyposażenie liderów NGO w umiejętności, które pozwolą im skutecznie ubiegać się o środki na działalność swoich organizacji – to główny cel projektu wdrażanego przez ukraińska organizację Top-Kaja. Fundacja Polityki...

Dobre zarządzanie gminą

Władza lokalna na rzecz lokalnej gospodarki. [film]


Film: Dobre zarządzanie gminą, jako sposób na wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Transfer polskich dobrych praktyk na...

Produkty regionalne

Mołdawskie szlaki kulinarne regionu Câlârași – nowa edycja


autor: Agata Koziej


Dalsze wsparcie organizacyjne i prawne producentów rejestrujących regionalne produkty jako Geographic Indicators oraz rozszerzenie oferty turystycznej i regionalnego potencjału przetwórstwa w regionie Câlârași to główne cele projektu FPR realizowanego w Mołdawii w 2016.

Projekt „Mołdawskie Szlaki Kulinarne: mikroinfrastruktura, promocja, rejestracja”, realizowany przez Fundację Polityki Rozwojowej w roku 2016, stanowi kontynuację projektu z ubiegłego roku. Jego realizacja możliwa jest dzięki wsparciu polskiego MSZ ze środków programu Polska Pomoc Rozwojowa 2016 oraz współpracy z partnerami: Ecological Movement of Moldova,  Casa Părintească oraz Lokalną Grupą Działania „Vistula Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję” ze Stolna.

W tym roku projekt będzie wspierał rejestracje produktów GI – na poziomie unijnym. Prawdziwym sukcesem działań w 2015 roku była rejestracja na poziomie krajowym pierwszych mołdawskich produktów kulinarnych innych niż wino. Zarejestrowanie palinki morelowej z Nimoreni (Rachiu de caise de Nimoreni) oraz konfitury z płatków róży (Dulceata din petale de trandafir Calarasi)  jako Regional Products otworzyło drogę do rejestracji innych produktów przetwórstwa rolniczego w Mołdawii.

Ponadto w regionie zostanie rozszerzona oferta tras rowerowych i powstanie Community Kitchen – przestrzeń robocza i twórcza dla lokalnych producentów z okolic Palanki. Społeczność lokalna zostanie włączona we współtworzenie produktu turystycznego opartego o trasy rowerowe i degustacje lokalnych produktów. Zapraszamy do pobrania aplikacji mobilnej z trasami turystycznymi regionu Câlârași. Aplikacja i informacja o producentach będzie rozszerzana w toku projektu. Powstanie też nowa trasa degustacyjna, na której będzie można spróbować i kupić lokalne i regionalne produkty.

Utworzenie lokalnej marki produktów regionalnych zwiększy potencjał promocyjny wyrobów, oraz wypromuje region jako siedzibę dziedzictwa kulinarnego.

Wśród działań projektu przewidujemy eventy promocyjne produktów regionalnych – z okazji inauguracji nowego szlaku rowerowego oraz jarmark bożonarodzeniowy. Zorganizowana zostanie także wizyta studyjna partnerów mołdawskich w Polsce – w jej trakcie będą uczestniczyć w festiwalu produktów regionalnych w Grucznie, spotkają się z lokalnymi producentami oraz wezmą udział w cyklu szkoleń i spotkań z osobami działającymi w sektorze spożywczym i gastronomicznym, oraz marketingu produktów regionalnych.

Zapraszamy do śledzenia wydarzeń w ramach projektu:

www.codrute.org

https://www.facebook.com/moldavian.culinary.routes/